ხუთშაბათი, 25.04.2024, 18:02
მოგესალმები სტუმარი | რეგისტრაცია | შესვლა

medic

ბოტულიზმი - ფორუმი

[ ახალი შეტყობინებები · მონაწილეები · ფორუმის წესები · ძებნა · RSS ]
  • გვერდი 1 დან
  • 1
ფორუმი » ზოგადი » ინფექციური დაავადებები » ბოტულიზმი
ბოტულიზმი
redlineთარიღი: სამშაბათი, 28.04.2009, 19:36 | შეტყობინება # 1
Admin
ჯგუფი: Администраторы
შეტყობინებები: 1214
ჯილდოები: 13
რეპუტაცია: 102
სტატუსი: Offline
ბოტულიზმით ავადობის მაჩვენებელმა საქართველოში მკვეთრად მოიმატა 60-იანი წლებიდან, როდესაც ფართოდ დამკვიდრდა ბოსტნეული პროდუქტების შინაური კონსერვირება.
1994 წლის პიკი დაკავშირებულია 2 სარიტუალო სუფრაზე კუსტარულად დამზადებული სათალის მიღების შედეგად შესაბამისად 20 და 27 ადამიანის დაავადებასთან. ასეთივე ეპიდაფეთქება აღირიცხა 1999 წელს გორის რაიონის სოფელ კარალეთში (დაავადდა 25 ადამიანი, მათ შორის 2 გარდაიცვალა) და თბილისში. გარდა შებოლილი თევზისა, საქართველოში დაავადების გამომწვევი პროდუქტები, უმრავლეს შემთხვევაში, სახლში დაკონსერვებული ბოსტნეულია: დანდური, ბადრიჯანი, მწვანე ლობიო, პომიდორი, კიტრი, წიწაკა, სტაფილო, აგრეთვე დაკონსერვებული სოკო. იშვიათად დაავადება შეიძლება გამოიწვიოს კუსტარულად ან სახლში დამზადებულმა კომპოტებმაც (მარწყვის, ალუბლის, მსხლის და სხვ.) თუ შაქრის შემცველობა მცირეა.
 
redlineთარიღი: სამშაბათი, 28.04.2009, 19:36 | შეტყობინება # 2
Admin
ჯგუფი: Администраторы
შეტყობინებები: 1214
ჯილდოები: 13
რეპუტაცია: 102
სტატუსი: Offline
ბოტულიზმი მწვავე ინფექციურ-ტოქსიკური დაავადებაა, რომლის გამომწვევია სპორებიანი ბაცილა (ანაერობული მიკროორგანიზმი - Clostridium botulinum) და მისი ტოქსინი, რომელიც აზიანებს უმთავრესად ცენტრალურ ნერვულ სისტემას. კლოსტრიდია ბინადრობს ცხოველებისა და თევზების ნაწლავებში, გარემოში (ნიადაგში) წარმოქმნის სპორებს (გამძლე ფორმებს) და, ჩვეულებრივ, ნიადაგის მიკროფლორის წარმომადგენელია.
 
redlineთარიღი: სამშაბათი, 28.04.2009, 19:36 | შეტყობინება # 3
Admin
ჯგუფი: Администраторы
შეტყობინებები: 1214
ჯილდოები: 13
რეპუტაცია: 102
სტატუსი: Offline
დაავადების განვითარებისათვის საჭიროა, რომ ნიადაგთან ერთად საკვებზე მოხვედრილი სპორა გარდაიქმნას ვეგეტაციურ (ცხოველმყოფელ) ფორმად და პროდუქტში გამრავლებასთან ერთად წარმოქმნას ტოქსინი (შხამი), რომელიც დაგროვდება საკვებში. ამისათვის საჭიროა სათანადო ტემპერტურა, სიმჟავის გარკვეული დონე და რაც მთავარია ანაერობული (უჟანგბადო) პირობები. ასეთი პირობები შეიძლება შეიქმნას ჰერმეტულად დახურულ კონსერვებში, ძეხვში, შებოლილ თევზში, ლორში და სხვა. რადგანაც ტოქსინის დაგროვება დროს საჭიროებს, ახლად დამზადებული პროდუქტები ნაკლებად სახიფათოა.

სპორები ძალზე გამძლე არიან და საათობით დუღილს უძლებენ, მათი ინაქტივაციისათვის საჭიროა 1200C-ზე მაღალი ტემპერატურა.

უკვე დაგროვებული ბოტულიზმის ტოქსინი პროდუქტში ინაქტივირდება 100 C-ზე 10-15 წუთი დუღილით.

 
redlineთარიღი: სამშაბათი, 28.04.2009, 19:37 | შეტყობინება # 4
Admin
ჯგუფი: Администраторы
შეტყობინებები: 1214
ჯილდოები: 13
რეპუტაცია: 102
სტატუსი: Offline
ბოტულიზმი უმძიმესი დაავადებაა, რომელიც მიმდინარეობს ინტოქსიკაციით (მოშხამვით) და ნერვული სისტემის დაზიანებით. დაავადება ვითარდება ტოქსინიანი პროდუქტის მოხმარებიდან 18-36 საათში, მაგრამ დამოკიდებულია მიღებული ტოქსინის რაოდენობაზე და მერყეობს რამდენიმე საათიდან რამდენიმე დღემდე. დამახასიათებელია მხედველობის გაორება, არტიკულაციისა და ყლაპვის დარღვევა, თვალის ქუთუთოს დამბლა. აღინიშნება აგრეთვე მუცლის ყრუ ტკივილი, გულისრევა, ღებინება, თავბრუსხვევა, პირის სიმშრალე. მძიმე შემთხვევებში შეიძლება გამოიწვიოს ავადმყოფის დაღუპვა რამდენიმე საათში. მკურნალობა აუცილებელია სტაციონარის პირობებში ანტიტოქსიური შრატით.
 
redlineთარიღი: სამშაბათი, 28.04.2009, 19:37 | შეტყობინება # 5
Admin
ჯგუფი: Администраторы
შეტყობინებები: 1214
ჯილდოები: 13
რეპუტაცია: 102
სტატუსი: Offline
გახსოვდეთ:
* არ უნდა შეიძინოთ კუსტარულად დამზადებული შებოლილი თევზი (სათალი), შაშხი, ძეხვი და კონსერვები;
* კონსერვების შინაურ პირობებში დამზადებისას შეარჩიეთ ახალი პროდუქტები და გულმოდგინედ გარეცხეთ, თავი შეიკავეთ ისეთი პროდუქტების ჰერმეტულად დაკონსერვებისაგან, რომელთა გარეცხვის დროს ნიადაგის უმცირესი ნაწილაკების მოხვედრის ალბათობა დიდია. მჟავე კიტრი, პომიდორი ჯობს დავამზადოთ ტრადიციულად, მოხუფვის გარეშე;
* საკვები პროდუქტები, მათ შორის კონსერვები, შეინახეთ ცივ ადგილას;
* არ უნდა იხმაროთ საკვებად შებერილი (“ბომბაჟიანი”) კონსერვები. დაკონსერვებული პროდუქტები მოხმარების წინ აუცილებლად უნდა ადუღოთ ან კარგად შეწვათ არანაკლებ 15 წუთისა, ასევე თერმულად უნდა დამუშავდეს წვრილ ნაჭრებად (სისქით არაუმეტეს 1 სმ) დაჭრილი ყველა საეჭვო პროდუქტი.
 
ფორუმი » ზოგადი » ინფექციური დაავადებები » ბოტულიზმი
  • გვერდი 1 დან
  • 1
ძებნა:

RSS

შესვლის ფორმა

სტატისტიკა

baner

Бесплатные медицинские книги

call me

My status