პარასკევი, 29.03.2024, 13:08
მოგესალმები სტუმარი | რეგისტრაცია | შესვლა

medic

კიდევ ერთხელ ბოტულიზმზე - ფორუმი

[ ახალი შეტყობინებები · მონაწილეები · ფორუმის წესები · ძებნა · RSS ]
  • გვერდი 1 დან
  • 1
ფორუმი » ზოგადი » ინფექციური დაავადებები » კიდევ ერთხელ ბოტულიზმზე
კიდევ ერთხელ ბოტულიზმზე
redlineთარიღი: სამშაბათი, 28.04.2009, 19:38 | შეტყობინება # 1
Admin
ჯგუფი: Администраторы
შეტყობინებები: 1214
ჯილდოები: 13
რეპუტაცია: 102
სტატუსი: Offline
ბოტულიზმი მძიმე ინფექციური დაავადებაა, რომელიც ბოტულოტოქსინის შემცველი საკვების მიღების შედეგად ვითარდება. ბოტულოტოქსინი ბაქტერიულ ტოქსინებს შორის ყველაზე ძლიერი ეგზოტოქსინია, რომელსაც დაავადების გამომწვევი ბაქტერია გამოყოფს.
ბოტულიზმის დროს ყურადღებას თავდაპირველად მხედველობის დარღვევა იპყრობს: გამოსახულება ბუნდოვანი და გაორებულია, კითხვისას ასოები იფანტება, თვალების მოძრაობა იზღუდება ან შეუძლებელი ხდება.

მხედველობის დარღვევას მოსდევს ყლაპვისა და მეტყველების მოშლა: ავადმყოფი ლუკმას ვერ ყლაპავს, უჭირს ენის მოძრაობა, ლაპარაკი, გაურკვევლად ლუღლუღებს. თანდათან ამ ნიშნებს ერთვის თავბრუ-ხვევა, კუნთების სისუსტე, მუცლის შებერილობა, პირის სიმშრალე. დროული და სათანადო მკურნა-ლობის გარეშე მდგომარეობა სწრაფად მძიმდება და ავადმყოფი სასუნთქი სისტემისა და გულის გაჩერე-ბით იღუპება.

 
redlineთარიღი: სამშაბათი, 28.04.2009, 19:40 | შეტყობინება # 2
Admin
ჯგუფი: Администраторы
შეტყობინებები: 1214
ჯილდოები: 13
რეპუტაცია: 102
სტატუსი: Offline
როგორ ხვდება საკვებში ბოტულოტოქსინი
ბოტულიზმის გამომწვევი ბინადრობს მსხვილი რქოსანი საქონლის, ღორის, ცხვრის, თევზის, ფრინველის ნაწლავებში, გამოიყოფა განავალთან ერთად და ხვდება ნიადაგში, სადაც გარდაიქმნება გარემოსადმი მეტად გამძლე ფორმად - სპორად. დაბინძურებული ნიადაგით ინფიცირდება საკვები - ხილი, ბოსტნეული, სოკო, მარცვლეული, წყალი... საკვებში გამომწვევი მრავლდება და გამოიმუშავებს ეგზოტოქსინს, მაგრამ მხოლოდ უჟანგბადო პირობებში. ამიტომაც არის, რომ ბოტულოტოქსინი, წესისამებრ, შინაურ კონსერვებსა და შებოლილ თუ დამარილებულ პროდუქტში (ძეხვში, თევზში) გროვდება. ის წარმოიქმნება, როდესაც ცხოველთა ნაწლავების შიგთავსით ან გამომწვევის შემცველი ნიადაგით დაბინძურებულ პროდუქტს მომზადებამდე (დაკონსერვებამდე, დაშაშხვამდე) სათანადოდ არ ამუშავებენ.

ინფიცირებული პროდუქტი იცვლის ფერს, იძენს თავისებურ სუნს, კონსერვი აირების დაგროვების შედეგად ამოიბურცება (ამას ბომბაჟს უწოდებენ). ამობურცული კონსერვის, სუნ და ფერშეცვლილი პროდუქტის საკვებად გამოყენება არ შეიძლება. გახსოვდეთ: ბოტულოტოქსინის სულ მცირე ულუფაც კი სახიფათოა.

 
redlineთარიღი: სამშაბათი, 28.04.2009, 19:40 | შეტყობინება # 3
Admin
ჯგუფი: Администраторы
შეტყობინებები: 1214
ჯილდოები: 13
რეპუტაცია: 102
სტატუსი: Offline
როგორ ავიცილოთ თავიდან ბოტულიზმი
საიმედო მეთოდად ითვლება სათანადო სტერილიზაცია მაღალი წნევისა და ტემპერატურის (120 0ჩ) პირობებში, რომელიც მხოლოდ ქარხნული წესით დაკონსერვებისას მიიღწევა. შინაურ პირობებში ჩატარებული სტერილიზაციით გამომწვევის გამძლე ფორმების (სპორების) მოსპობა თითქმის შეუძლებელია, ამიტომ პროდუქტი მომზადებამდე ზედმიწევნით კარგად უნდა გაირეცხოს. დაკონსერვებულმა პროდუქტმა მოხმარებამდე 20-30 წუთის განმავლობაში უნდა იდუღოს.
 
redlineთარიღი: სამშაბათი, 28.04.2009, 19:41 | შეტყობინება # 4
Admin
ჯგუფი: Администраторы
შეტყობინებები: 1214
ჯილდოები: 13
რეპუტაცია: 102
სტატუსი: Offline
როგორ მოვიქცეთ, როცა ბოტულიზმს ვეჭვობთ
ყველა საეჭვო პირი დაუყოვნებლივ უნდა მოთავსდეს ინფექციურ საავადმყოფოში და ჩაუტარდეს სათანადო მკურნალობა, ხოლო მათ, ვინც ავადმყოფთან ერთად მიირთვა ინფიცირებული პროდუქტი, ბოტულიზმის საწინააღმდეგო შრატი გაუკეთდეთ
 
redlineთარიღი: სამშაბათი, 28.04.2009, 19:41 | შეტყობინება # 5
Admin
ჯგუფი: Администраторы
შეტყობინებები: 1214
ჯილდოები: 13
რეპუტაცია: 102
სტატუსი: Offline
დიასახლისის ექვსი შეცდომა
საკვების მომზადებისას დაშვებული შეცდომები არა მხოლოდ ბოტულიზმის, არამედ სხვა ინფექციური დაავადებების მიზეზადაც შეიძლება იქცეს. აი ის ექვსი მთავარი შეცდომა, რომლებიც ჩვენვე გვაზარალებს:
 
redlineთარიღი: სამშაბათი, 28.04.2009, 19:42 | შეტყობინება # 6
Admin
ჯგუფი: Администраторы
შეტყობინებები: 1214
ჯილდოები: 13
რეპუტაცია: 102
სტატუსი: Offline
1. ნახევრად უმი ხორცი
ხორცი პათოგენური ბაქტერიებისთვის ნამდვილი სამოთხეა. მათი უვნებელყოფა მხოლოდ მომზადების წესების მკაცრი დაცვით შეიძლება.კერძი უვნებელი რომ იყოს, მისი მომზადებისას ტემპერატურამ განსაზღვრულ დონეს უნდა მიაღწიოს:ღორის ხორცის შეწვისას - 70 გრადუსს, ხბოსა და ბატკნის ხორცის შეწვისას - 75-ს, ფრინველის შეწვისას - 80-ს. ხორცი შემწვარია, როცა ჩანგლით ჩაჩხვლეტისას ოქროსფერი წვენი გამოიყოფა. სისხლნარევი წვენი იმაზე მიუთითებს, რომ ხორცს თერმული დამუშავება აკლია. თევზი არ უნდა ეკრობოდეს ჩანგალს, კიბორჩხალები უნდა ვხარშოთ, ვიდრე კარგად არ გაწითლდება და გამაგრდება.
 
redlineთარიღი: სამშაბათი, 28.04.2009, 19:42 | შეტყობინება # 7
Admin
ჯგუფი: Администраторы
შეტყობინებები: 1214
ჯილდოები: 13
რეპუტაცია: 102
სტატუსი: Offline
2. თოხლო კვერცხი
ქათმისა და სხვა ფრინველების კვერცხი სალმონელებისთვის იდეალური ნიადაგია, ასე რომ, თუ თოხლო კვერცხი გიყვართ, გიჯობთ, გემოვნება შეიცვალოთ და კვერცხი მაგრად მოხარშოთ. ამისთვის დაახლოებით ხუთწუთიანი დუღილია საჭირო. ერბოკვერცხი მაშინ არის მზად, როცა საბოლოოდ გაქრება ცილის გამჭვირვალე ჩანართები, ომლეტის მომზადებას კი 7-8 წუთი სჭირდება.
 
redlineთარიღი: სამშაბათი, 28.04.2009, 19:42 | შეტყობინება # 8
Admin
ჯგუფი: Администраторы
შეტყობინებები: 1214
ჯილდოები: 13
რეპუტაცია: 102
სტატუსი: Offline
3. ოთახის ტემპერატურაზე შენახული საკვები
ვგულისხმობთ მზა კერძს, რომლის მაცივარში შედგმაც დაგავიწყდათ. თუ უმი ბოსტნეული: კარტოფილი, სტაფილო, ჭარხალი, ბურღულეული - დიდხანს ინახება სიცივის გარეშე, მათგან მომზადებული კერძის გაზქურაზე დატოვებას არ გირჩევთ. შეინახეთ მხოლოდ მაცივარში, თანაც თავდახურული ჭურჭლით.
 
redlineთარიღი: სამშაბათი, 28.04.2009, 19:42 | შეტყობინება # 9
Admin
ჯგუფი: Администраторы
შეტყობინებები: 1214
ჯილდოები: 13
რეპუტაცია: 102
სტატუსი: Offline
4. ცუდად გარეცხილი ხილ-ბოსტნეული
ვიტამინებითა და მინერალური ნივთიერებებით მდიდარი ბუნების ნობათი პათოგენური მიკრობებისგან რომ გავწმინდოთ, მოხარშვამდე ან სუფრასთან უმად მიტანამდე კარგად უნდა გავრეცხოთ გამდინარე ცივი წყლით, განსაკუთრებით - ძირხვენები: კარტოფილი, სტაფილო, ჭარხალი, ბოლოკი და ა.შ.
 
redlineთარიღი: სამშაბათი, 28.04.2009, 19:42 | შეტყობინება # 10
Admin
ჯგუფი: Администраторы
შეტყობინებები: 1214
ჯილდოები: 13
რეპუტაცია: 102
სტატუსი: Offline
5. კონსერვები
ერთი შეხედვით, კონსერვი სწორედ იმისთვის მზადდება, რომ დიდხანს შევინახოთ, მაგრამ მხოლოდგანსაკუთრებული წესების დაცვით: ცივ, ბნელ და მშრალ ადგილას. ქილა გადასაგდებია, თუ:
ზამთარში აივანზე ინახებოდა და მისი შიგთავსი გაიყინა;
თავსახური ჟანგიანი, დეფორმირებული ან ამობურცულია;
შიგ ჰაერის ბუშტუკები შეამჩნიეთ;
შიგთავსი შემღვრეულია.
 
redlineთარიღი: სამშაბათი, 28.04.2009, 19:43 | შეტყობინება # 11
Admin
ჯგუფი: Администраторы
შეტყობინებები: 1214
ჯილდოები: 13
რეპუტაცია: 102
სტატუსი: Offline
6. უსაფრთხოა თუ არა ვაკუუმური შეფუთვა?
ვაკუუმურად შეფუთული სოსისი, ძეხვი, ხორცისა და თევზის ნაჭრები მაცივარში მაქსიმუმ ერთ კვირას შეიძლება შევინახოთ, გახსნილი პაკეტის შენახვა კი მხოლოდ 3-4 დღეა დასაშვები.
დიასახლისებო, დაიმახსოვრეთ ეს მარტივი წესები, რათა დაიცვათ საკუთარი, ოჯახის წევრებისა და ახლობლების ჯანმრთელობა.

თინათინ ქორიძე მკურნალი

 
ფორუმი » ზოგადი » ინფექციური დაავადებები » კიდევ ერთხელ ბოტულიზმზე
  • გვერდი 1 დან
  • 1
ძებნა:

RSS

შესვლის ფორმა

სტატისტიკა

baner

Бесплатные медицинские книги

call me

My status