სალმონელების გარდა კვებითი მოშხამვები შეიძლება გამოიწვიოს სტაფილოკოკებმა. ინფექციის წყარო ჩვეულებრივ ადამიანია კანის ჩირქოვანი დაავადებებით (უხშირესად ხელის თითების). თუ ასეთი ადამიანი დაკავშირებულია საკვების დამზადებასა და განაწილებასთან, შეიძლება მოხდეს პროდუქტების დასნებოვნება. არ არის გამორიცხული მოშხამვა მასტიტით დაავადებული ძროხების რძის საკვებად გამოყენებისას. სტაფილოკოკები კარგად მრავლდებიან ნახშირწყლოვან (შაქარი) და ცილოვან (რძე, ხორცი) საკვებში. ამიტომაც განსაკუთრებით საშიშია შაქრის შემცველი რძის პროდუქტებით დასნებოვნება (კრემი, კრემიანი ნამცხვრები, ნაყინი და სხვ.). შეიძლება მოშხამვა გამოიწვიოს რძის, ხაჭოს, არაჟნის, ყველის, ხორცის პროდუქტებმა და ზეთში დაკონსერვებულმა თევზმა. აღსანიშნავია, რომ სტაფილოკოკებით დაბინძურებული საკვები პროდუქტები გარეგნულად, სუნით და გემოთი არ გამოირჩევა ვარგისი საკვებისაგან.
კვებითი მოშხამვების მიზეზი შეიძლება იყოს სხვა მიკრობებიც: ბოტულიზმის და პერფრინგენსის კლოსტრიდიები, ბაცილუს ცერეუსი, ეშერიხიები (ნაწლავის ჩხირები), პროტეუსისა და კლებსიელას გვარის მიკრობები და სხვა.
კვებითი მოშხამვების თავიდან ასაცილებლად განსაკუთრებულ მნიშვნელობას იძენს მოსახლეობის მიერ ჰიგიენური წესების გათვალისწინება და მუდმივი შესრულება:
სისუფთავე საჭმელის დამზადებისას და მისი სათანადო შენახვა ერთ-ერთი უმნიშვნელოვანესი ფაქტორია საკვების მაღალი ხარისხისა და უსაფრთხოებისათვის;
პროდუქტების შესანახად უნდა ისარგებლოთ მაცივრით;
მოხარშული და შემწვარი პროდუქტები უნდა ინახებოდეს დახურულ ჭურჭელში, ცალკე უნდა იყოს გამოყოფილი უმი პროდუქტების შესანახი ადგილი;
ნაყიდი პროდუქტები უნდა შეახვიოთ ან ჩადოთ პოლიეთილენის პაკეტებში;
სალათები უნდა შეიკაზმოს მაიონეზით ან არაჟნით უშუალოდ სუფრაზე გატანის წინ, რადგან მათში ბაქტერიები კარგად მრავლდებიან;
დიასახლისებმა განსაკუთრებული ყურადღება უნდა მიაქციონ ხელების სისუფთავეს, ცნობილია, რომ ხელების ორჯერადი დაბანა საპნით მიკროორგანიზმების რაოდენობას 90%-ით ამცირებს. ხელები უნდა დაიბანოთ საჭმლის მომზადების წინ, მოხარშული ან შემწვარი პროდუქტების დამუშავებამდე და აუცილებლად საპირფარეშოს შემდეგ;
· სამზარეულოს მთელი მოწყობილობა და ჭურჭელი საჭმლის მომზადების შემდეგ გულმოდგინედ უნდა გაირეცხოს ჯერ თბილი წყლით, შემდეგ დაიმდუღროს და გამშრალდეს. ხორცსაკეპი მანქანა უნდა დაიმდუღროს ხმარებამდეც;
· უმი და მოხარშული პროდუქტებისათვის (ცალ-ცალკე ხორცის, თევზისა და ბოსტნეულისათვის) უნდა იყოს სხვადასხვა დასამუშავებელი დაფები ან ერთი დაფის სხვადასხვა მხარე;
დაფები და მაგიდა ყოველდღიურად საჭმლის მომზადების შემდეგ უნდა გაიწმინდოს, გაირეცხოს თბილი წყლით, დაიმდუღროს და გამშრალდეს;
საჭმლის მოსამზადებლად უმჯობესია გამოყენებული იქნას უჟანგავი ფოლადის, ალუმინის ან მომინანქრებული ჭურჭელი. ამასთანავე თავი უნდა შეიკავოთ ალუმინის ჭურჭელში საჭმლის დიდი ხნით შენახვისაგან.
თითქოს არ არის ძნელი ამ საკმაოდ მარტივი წესების დაცვა, მათი შესრულება კი ჩვენი და ჩვენი შვილების ჯანმრთელობის საწინდარია.
დაავადებათა კონტროლის ეროვნული ცენტრი